Astma (beroepsastma) - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Het werken met schadelijke stoffen op de werkplek kan zorgen voor beroepsastma en bestaande astmaklachten verergeren. Uit cijfers van het ministerie van SZW blijkt dat daar in bepaalde sectoren relatief meer kans op bestaat met name in de zorg- en welzijnssector en in de landbouw. Ook personeel dat werkt in binnenzwembaden loopt een verhoogd risico. In de preventieve sfeer zijn er tal van maatregelen die de kans op astmaklachten op het werk kunnen verminderen.
Wat moet?
Werkgevers zijn volgens het Arbobesluit verplicht voorlichtende en instruerende maatregelen te nemen tegen de kans op beroepsastma. Zo moeten ze werknemers wijzen op mogelijke gevaren die verbonden zijn aan het werken met gevaarlijke stoffen. Daarbij moeten ze de grenswaarden aangeven die gelden voor het werken met deze stoffen en er voor zorgen dat blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk wordt beperkt. Ook hebben zij de plicht hun werknemers voor te lichten over het verantwoord omgaan met schadelijke stoffen.
Wat mag?
Zowel werkgever als werknemer kan – voordat er met schadelijke stoffen wordt gewerkt – een arbeidsgezondheidskundig onderzoek aanvragen. Dit kan ook tussentijds gebeuren. Overleg met de werkgever over het maken van een Stappenplan diagnostiek beroepsziekten. Hiermee kunnen klachten op een gestructureerde manier worden geïnventariseerd en vervolgens maatregelen worden genomen. Volgens dit plan wordt eerst vastgesteld wat de klachten zijn. Vervolgens wordt gekeken of er een relatie met het werk bestaat, en – als dit het geval is – wat de aard en het niveau ervan is. Vierde stap is het nagaan van andere mogelijke verklaringen en de rol van individuele gevoeligheid. Ten slotte volgt er een conclusie met aanbevelingen.
Wat helpt?
Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Dus is het van belang dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen tot een minimum wordt beperkt. Ook zorgvuldigheid, hygiëne en ordelijkheid helpen mee. Adviseer om op plekken waar met schadelijke stoffen wordt gewerkt niet te eten, drinken of roken.