Aansprakelijkheid - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Als de werknemers in uw bedrijf een ongeval krijgen of uw bedrijf heeft geen Risico-Inventarisatie en –Evaluatie dan is uw werkgever meestal aansprakelijk. Uw werkgever is primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in de onderneming.
Wat moet?
De Arbowet bevat een flink aantal verplichtingen. Veel van die verplichtingen zijn gericht op de werkgever. De Inspectie SZW (arbeidsinspectie) is belast met het toezicht op de naleving van deze verplichtingen. Indien een werkgever zich niet of niet goed houdt aan deze verplichtingen, dan kan de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) een boete opleggen. In de Arbowet staat precies aangegeven voor welke feiten de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) een boete kan opleggen, bijvoorbeeld voor het:
– niet of onvolledig voorhanden hebben van een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (inclusief plan van aanpak)
– niet of onvoldoenden geven van voorlichting en onderricht
– niet melden van een arbeidsongeval
– niet organiseren van de preventietaken (preventiemedewerkers)
– niet-aangesloten zijn bij een arbodienst of bedrijfsarts
– niet verstrekken van een periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoek
Hetzelfde geldt voor een heleboel artikelen uit het Arbobesluit, bijvoorbeeld voor het niet-nemen van maatregelen om schadelijk lawaai te voorkomen of te beperken. Overigens kunnen ook werknemers een boete krijgen van de Inspectie SZW (arbeidsinspectie), bijvoorbeeld voor het verwijderen van een beveiligingsmiddel op een machine.
Wanneer er sprake is van een situatie waarbij er levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van de werknemers ontstaat of te verwachten is, kan de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) een proces-verbaal opmaken. Dit proces-verbaal wordt door de Arbeidsinspectie toegezonden aan het Openbaar Ministerie. De Officier van Justitie bepaalt vervolgens of u strafrechtelijk vervolgd wordt voor dat strafbare feit. Als uw bedrijf vervolgd wordt door de Officier van Justitie zal uw werkgever zich moeten verantwoorden voor de strafrechter m.b.t. het strafbare feit. Bij ernstige ongevallen zal de Arbeidsinspectie vrijwel altijd een proces-verbaal opmaken.
Het is dus zaak om de voorschriften uit de arbowetgeving serieus te nemen en na te leven, anders riskeert uw bedrijf een boete of een proces-verbaal.
Wat mag?
U kunt een aantal van de verantwoordelijkheden die de werkgever heeft, delegeren aan de werknemers in uw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de taak van het geven van voorlichting en onderricht neerlegt bij de leidinggevenden. Als uw bedrijf dit doet, dan moet deze verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden opgenomen in het arbobeleid.
Wat helpt?
Het onderwerp arbeidsomstandigheden zien als een onderdeel van het totale bedrijfsbeleid. Zorg ervoor dat het onderwerp arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld in het werkoverleg altijd aan de orde komt. Zorg er tevens voor dat alle medewerkers regelmatig worden bijgepraat over risico’s en gevaren, en de beschermende maatregelen. Dit geldt zeker voor nieuwe werknemers en gasten op het terrein. Raadpleeg bij onzekerheid of onduidelijkheid m.b.t. de arboregelgeving een (in- of externe) deskundige.