Arbowet- en regelgeving - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Veilig en gezond werken is belangrijk. Om veilig en gezond werken te bevorderen is door de overheid wetgeving ontwikkeld op het terrein van Arbeidsomstandigheden. In de Arbowetgeving zijn de rechten en plichten opgenomen voor zowel de werkgever als de werknemer op het terrein van arbeidsomstandigheden. De Arbowetgeving bestaat uit drie onderdelen; de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling.
De Arbowet is een kaderwet, dit houdt in dat er in deze wet geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) in bedrijven. De concrete regels voor de algemene bepalingen uit de Arbowet zijn opgenomen in het Arbobesluit en zijn ingedeeld naar onderwerp. Een voorbeeld van een concrete regel in het Arbobesluit is: vanaf 2,5 meter moet je maatregelen tegen vallen nemen. In de Arboregeling zijn nadere uitwerkingen te vinden van onderdelen uit het Arbobesluit. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zaken als eisen aan apparatuur en meubilair en hoe een arbodienst de wettelijke taken exact moet uitvoeren.
Wat moet?
Niet alleen een werkgever en werknemer hebben verplichtingen in het kader van de Arbowetgeving. Als preventiemedewerker moet u de werkgever bij verschillende activiteiten bijstand verlenen, daarbij zijn er drie wettelijk verplichte taken.
De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker zijn:
- Het (mede) opstellen en uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
- Deze maatregelen (mede) uitvoeren.
Wat mag?
Naast verplichtingen heeft u als preventiemedewerker ook een aantal rechten.
De belangrijkste rechten die u als preventiemedewerker heeft zijn:
• een onafhankelijke en zelfstandige positie indien u bent aangesteld als preventiemedewerker
• bescherming tegen benadeling als gevolg van uw taakuitoefening als preventiemedewerker
• recht op informatie indien u bent aangesteld als preventiemedewerker, BHV-er of interne gecertificeerde arbodeskundigen. U heeft dan recht op informatie over o.a. bedrijfsongevallen (lijst met ongevallen) een door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) gegeven ‘eis tot naleving’, een ‘bevel tot stillegging’ van de Inspectie SZW, een ingediend ‘ontheffingsverzoek’, een boeterapport van de Inspectie SZW en een boetebeschikking van de Inspectie SZW.
Wat helpt?
Bespreek de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf met uw collega’s en uw werkgever. Samen kunt u zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.