Aansprakelijkheid derden - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Als uw bedrijf werkt met zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), ingehuurd personeel of onderaannemers, vraagt u zich misschien af waar de verantwoordelijkheid ligt als er iets misgaat: is dat bij uw werkgever, of bij degene die u inhuurt?
Wat moet?
Het uitgangspunt van de Arbowet is dat ieder bedrijf verantwoordelijk is voor de naleving van de regels voor de eigen medewerkers. Ook voor uitzendkrachten en stagiaires is het bedrijf verantwoordelijk; zij doen namelijk nagenoeg altijd hetzelfde werk als de eigen werknemers.
Voor anderen die bij uw bedrijf op het terrein komen of in uw bedrijf komen hoeft uw bedrijf de Arbowetgeving niet na te leven. Indien uw bedrijf dus mensen inhuurt voor bijvoorbeeld de reparatie van de CV-installatie is uw bedrijf niet verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de CV-monteur. De werkgever van de CV-monteur is verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de CV-monteur! Dat wil niet zeggen dat uw bedrijf als gastheer helemaal niets moet doen voor uw gasten. De Arbowet kent namelijk een algemene bepaling (artikel 10) die bepaalt dat uw bedrijf uw gasten moet beschermen tegen gevaren voor hun veiligheid en hun gezondheid. Immers uw gasten kennen de gevaren in uw organisatie niet. Uw bedrijf moet hen tijdens het bezoek wél behoeden voor ongevallen. Als de lift stuk is moet uw bedrijf hen dat wel vertellen, of als door lekkage het plafond naar beneden dreigt te storten moet uw bedrijf dat de gasten wel melden. Uw bedrijf hoeft natuurlijk de CV-monteur niet te helpen bij veilig en gezond werken aan de CV-installatie; dat is de verantwoordelijkheid van het CV-onderhoudsbedrijf.
Indien uw bedrijf dus werkt met ZZP’ers of ingehuurd personeel of onderaannemers; voor hen bent u niet verantwoordelijk of aansprakelijk. Indien uw bedrijf met meerdere bedrijven op één plek actief is, moet uw bedrijf wél goed met die andere bedrijven samenwerken. Dit geldt bijvoorbeeld in grote verzamelgebouwen of bij de inzet van externe cateraars en schoonmakers in uw organisatie. Voor de bouw is die verplichte samenwerking nog uitgebreider: alle partijen moeten meewerken aan het voor die bouwplaats geldende veiligheids- en gezondheidsplan.
Voor andere bedrijven geldt de Arbowet net zo goed als voor uw bedrijf. Bepaalde artikelen uit met name het Arbeidsomstandighedenbesluit gelden ook voor ZZP’ers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om werk op meer dan 2,5 meter hoogte en werk op plaatsen met instortings-, plet- en knelgevaar. Ook gelden er regels voor werken met machines, elektrische installaties, (mobiele) hijs- en hefwerktuigen of met gevaarlijke of kankerverwekkende stoffen zoals asbest.
Overtreding van de Arbowet kan leiden tot boetes van de Inspectie SZW (arbeidsinspectie).
Wat mag?
Overleg voeren met andere bedrijven of ZZP’ers voorafgaande aan het werk dat zij bij uw bedrijf komen verrichten is aan te bevelen. Uw bedrijf kan zelfs contractueel afspreken wie precies wat doet bij de te verrichten klus of opdracht. Dit voorkomt veel onduidelijkheid.
Wat helpt?
Via uw Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) kan uw bedrijf zicht krijgen op de werkzaamheden die door derden worden uitgevoerd in uw bedrijf. Bij omvangrijke klussen door derden is het handig om de RI&E van het andere bedrijf naast die van uw bedrijf te leggen. Uw bedrijf kan dan gezamenlijk bepalen waar de knelpunten liggen en welke beschermende maatregelen moeten worden genomen. Bespreek de beschermende maatregelen met de eigen medewerkers en laat de andere werkgever dat ook doen met hun werknemers.