Alcohol - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Onverantwoord alcoholgebruik is niet eenvoudigweg bespreekbaar. Ook niet als het om alcoholgebruik op het werk gaat. Toch wordt een slordige drie procent van de alcoholconsumptie op het werk genuttigd. Dit zorgt voor werkuitval, maar vooral voor onveilige situaties. Hoe zijn die het beste te voorkomen?
Wat moet?
De wet stelt aan zowel werkgevers als werknemers wettelijke eisen die het gebruik van alcohol zoveel mogelijk moeten beperken. Alcohol (en drugs en medicijngebruik) moeten een onderdeel zijn van de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Belangrijkste wet is de Arbowet. Daarin is voor met name de werkgever een grote verantwoordelijkheid neergelegd. Hij moet ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden zo zijn, dat werknemers geen verhoogde kans op alcoholgebruik hebben. Zeker in de horeca kan dit een probleem zijn. Ook mag de werkgever – in het kader van de Drank – en Horecawet – geen alcohol schenken aan werknemers onder de zestien jaar. En sterke drank is taboe onder de achttien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de werkgever hiervoor verantwoordelijk en niet de werknemer. Die heeft wel een wettelijke plicht als het gaat de zorg voor gezondheid en veiligheid van zichzelf en zijn collega’s.
Wat mag?
Stimuleer zowel werkgevers als werknemers afspraken te maken over de combinatie alcohol en werk, en die vast te leggen in een beleidsplan. Belangrijk daarbij is dat er een draagvlak is in de hele organisatie. Het loket gezond leven (www.loketgezondleven.nl) heeft op hun website o.a. informatie over de aanpak alcoholbeleid op het werk.
Wat helpt?
Is het bespreekbaar maken van alcoholgebruik op het werk. Niet alleen werknemers kunnen daar luchtig over doen: menig bedrijf onderschat het alcoholgebruik op de werkplek. En gaat daarmee voorbij aan de risico’s die hieraan kleven. Reden te meer om de problemen te benoemen en zo te zorgen voor een betere en meer veilige werkplek.