Ademhalingsbescherming - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Stof, dampen en gassen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers. Als schadelijke hoeveelheden stof of gas/damp niet te voorkomen zijn, moeten werknemers ademhalingsbescherming dragen.
Wat moet?
Een werkgever moet eerst collectieve beschermingsmaatregelen treffen. Lukt het daarmee niet om stof en gas/damp te verminderen, dan moeten werknemers gratis ademhalingsbescherming krijgen. Het persoonlijke beschermingsmiddel moet de werknemer voldoende bescherming bieden tegen het risico en goed passen. De werkgever moet zorgen voor onderhoud en reparaties. Bij gebruik van meerdere pbm moeten deze op elkaar afgestemd zijn.
De werkgever vertelt werknemers tegen welke risico’s de ademhalingsbescherming beschermt en zorgt ervoor dat werknemers door opleiding, training of (begrijpelijke) gebruiksaanwijzing weet hoe het beschermingsmiddel gebruikt moet worden.
Voor werk met blootstelling aan bepaalde toxische of kankerverwekkende stoffen worden specifieke ademhalingsbeschermingsmiddelen voorgeschreven.
Wat mag?
De werkgever mag in overleg met de werknemer een keuze maken uit de verschillende soorten ademhalingsbescherming.
Ademhalingsbescherming bestaat uit een filter en masker. Filters kunnen in verschillende maskers toegepast worden. Er zijn, oplopend in bescherming:
- wegwerpmaskers
- halfgelaatsmaskers
- volgelaatsmaskers
- aangeblazen luchtkappen en helmen in combinatie met aangeblazen luchtkappen
- aangeblazen half of volgelaatsmaskers
Filters tegen stof worden aangeduid met een P en een cijfer. Filters tegen gassen en dampen worden aangeduid met een A en een cijfer. Een hoger cijfer houdt stof of gas/ damp beter tegen.
Er zijn verschillende soorten filters voor specifieke gassen/dampen. Gasfilters moeten op tijd vernieuwd worden, anders kan het filter geen gas meer opnemen en ademt de werknemer alsnog schadelijk gas in.
Wat helpt?
Arbobesluit, hoofdstuk 8, artikel 8.1 – 8.3
De derde bijzondere richtlijn van de Kaderrichtlijn 89/391/EEG over de keuze en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
De NEN-norm 12942:1998 en over ademhalingsbeschermingsmiddelen
In PISA (Productgroep Informatiesysteem Arbouw) staat voor de bouw welk filter voor welk risico geschikt is.