Arbobeleid - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Arbobeleid is het beleid dat uw werkgever voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Een goed arbobeleid beperkt de gezondheidsrisico’s in het bedrijf, vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie na ziekte.
Uw werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. De mate van bescherming die hij zijn werknemers moet bieden is door de overheid vastgelegd in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Samen met zijn werknemers moet uw werkgever afspraken maken over hoe in het bedrijf gezond en veilig gewerkt kan worden.
Wat moet?
Volgens de Arbowet is uw werkgever verplicht om een arbobeleid te voeren. Onderdelen van dit arbobeleid zijn o.a.:
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E): in een RI&E staat welke risico’s er binnen het bedrijf zijn ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van werknemers. Voortvloeiend uit deze inventarisatie wordt er een Plan van Aanpak opgesteld met daarin de te nemen maatregelen om de knelpunten aan te pakken.
- Arbodienst of bedrijfsarts: bij ziekteverzuim dient uw werkgever de begeleiding van de zieke werknemer door een bedrijfsarts (al dan niet aangesloten bij een arbodienst) te laten uitvoeren.
- Peventiemedewerker: elk bedrijf is verplicht om tenminste één werknemer als preventiemedewerker aan te wijzen. Werken er in het bedrijf minder dan 25 werknemers, dan mag uw werkgever zelf de taken van preventiemedewerker op zich nemen. In alle gevallen moet de preventiemedewerker binnen het bedrijf werken.
- Bedrijfshulpverlening: binnen het bedrijf moet minimaal één bedrijfshulpverlener aanwezig zijn.
- Voorlichting: uw werkgever moet zijn werknemers voorlichting en instructies geven over veilig en gezond werken.
- Arbodeskundige: werknemers moeten toegang hebben tot een arbodeskundige, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, preventiemedewerker, arbeidshygiënist, hoger veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige.
- PAGO: werknemers moeten de mogelijkheid hebben om een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) te ondergaan.
Uw werkgever is verplicht om met de ondernemingsraad te overleggen over het arbobeleid. In dit overleg komen onder andere de RI&E en het inschakelen van de arbodienst aan bod.
Wat mag?
De door uw werkgever en werknemers gemaakte afspraken over veilig en gezond werken kunnen worden vastgelegd in een arbocatalogus. Deze catalogus geeft overzichtelijk en begrijpelijk de mogelijke oplossingen voor veilig en gezond werken weer, specifiek toegesneden op de situaties in uw bedrijf.
De Inspectie SZW inspecteert regelmatig of werkgevers én werknemers zich aan de arboregels houden. Hun prioriteit ligt daarbij op werksituaties die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bij overtreding kan de Inspectie SZW een aantal maatregelen opleggen, variërend van een waarschuwing tot een boete of zelfs stillegging van het werk.
Wat helpt?
Naast een gezonde en veilige werkplek creëren, kan uw werkgever met een goed arbobeleid ook het volgende bereiken:
- een werknemer presteert beter als hij zich veilig voelt en comfortabel kan werken
- goede arbeidsomstandigheden verhogen de motivatie van uw werknemers
- door een grotere motivatie ligt de productiekwaliteit hoger
De overheid stimuleert bedrijven om te investeren in goede arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor regelmatig diverse subsidies. Met deze regelingen kunt u subsidie aanvragen voor de aanschaf van apparatuur die het risico op gezondheidsproblemen van werknemers verkleint of maatregelen die de duurzame inzetbaarheid vergroten.