Duikarbeid - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Duikarbeid vindt plaats bij bouwwerkzaamheden zoals beton storten onder water. Of bij het onderhoud van waterwerken, bruggen en sluizen. Ook wordt gedoken bij bergingswerkzaamheden, bij reiniging en onderhoud van zwembaden, in aquaria en in waterbassins bij tuinbouwbedrijven, en bij het opsporen en opruimen van explosieven. Het gaat om fysiek zware werkzaamheden (bijvoorbeeld werken met lasapparatuur en hogedrukreinigers), soms onder moeilijke omstandigheden zoals stroming, slecht zicht en kou.
De regels waaraan een werkgever bij duikwerkzaamheden moet voldoen verschillen al naar gelang de aard van de werkzaamheden. U bent verplicht bepaalde duikwerkzaamheden ten minste vijf dagen voor aanvang van de duikwerkzaamheden te melden aan de Inspectie SZW. Voor aquariumduikers in een dierentuin gelden per 1 januari 2008 vereenvoudigde regels.
Wat moet?
Om de veiligheid te borgen, stelt de wet eisen aan de duiker, de duikploegleider, de duikmedisch begeleider en de duikerarts, aan de duikbedrijven én aan het duiken zelf. De genoemde personen moeten zijn gecertificeerd door certificerende instellingen.
Een werkgever moet duikwerkzaamheden vijf dagen tevoren, of bij spoed zo snel mogelijk, online melden bij de Inspectie SZW. Melding is verplicht bij duiken:
- dieper dan 9 meter;
- een stroming harder dan 0,5 meter per seconde;
- met voorgenomen decompressie;
- met een ademgas anders dan lucht;
- over een periode langer dan een week;
- bij duiken voor winning van delfstoffen met behulp van boringen.
Wat mag?
Een ploegleider mag tegelijk als reserveduiker optreden als er gedoken wordt in water met een maximale diepte van 9 meter en een maximale stroomsnelheid van 0,5 meter per seconde en geen voorzienbare kans bestaat dat de duikers in moeilijkheden raken.
Per 1 januari 2008 vormen aquariumduikers in dierentuinen een aparte categorie. Zij mogen binnen het huidig wettelijk kader de verzorging, training, glasreiniging en wetenschappelijk onderzoek doen in bassins niet dieper dan negen meter.
Wat helpt?
In de Arbocatalogus “Werken onder overdruk – Duikarbeid en Caissonarbeid” [>>>] en Richtlijn Werken onder Overdruk arbeid Hyperbare Geneeskunde, worden zoveel mogelijk de arbeidsrisico’s beschreven waar werkgevers en werknemers in de praktijk bij werken onder overdruk mee te maken krijgen. Voor al deze risico’s wordt aangegeven welke minimale beheersmaatregelen een werkgever en werknemer moeten nemen om de genoemde risico’s te beheersen. Certificaten worden afgegeven door het Nederlands Duikcentrum en de Duik en Demonteerschool van de Koninklijke Marine in Den Helder. Voor certificatie zie het ARBO-ABC: Certificatie.