Certificatie - Wat moet? Wat mag? Wat helpt?
Personen en bedrijven (systemen) moeten vaak aan wettelijke eisen voldoen. Het ministerie van SZW zet certificatie in om veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te bevorderen. In de Arbeidsomstandighedenwet staan regels op grond waarvan werkgevers, werknemers en andere personen of organisaties in het bezit moeten zijn van een of meer certificaten waaruit blijkt dat zij voldoen aan de bepaalde eisen.
Werkzaamheden zoals duikarbeid, werken met explosieven en het afsteken van professioneel vuurwerk zijn risicovolle werkzaamheden binnen functies zijn voorbeelden waarmee men beter geen risico kan lopen. Daarnaast vragen systemen als asbestinventarisatiebedrijven om extra veiligheidsmaatregelen. Daarom is voor deze werkzaamheden en bedrijven (systemen) een wettelijk certificaat verplicht. Bedoeling van het certificaat is, dat de gebruiker een ‘gefundeerd vertrouwen’ mag hebben dat aan de te stellen eisen is voldaan. Certificering gebeurt in opdracht van de overheid door aangewezen certificering instellingen (CI’s).
Wat moet?
Werkgevers en werknemers moeten certificaten hebben waaruit blijkt dat zij voor de werkzaamheden die zij verrichten voldoen aan de wettelijke voorschriften. In de volgende artikelen van het Arbeidsomstandighedenbesluit is per werkveld de specifieke wettelijke certificatieplicht vastgelegd:
- Artikel 2.7: arbeidshygiënist, hogere veiligheidskundige en arbeids- en organisatiekundige
- Artikel 2.14: arbodienst
- Artikel 3.5h: gasdeskundige tankschepen
- Artikel 4.8: schietmeester, springmeester
- Artikel 4.9, tweede lid: vakbekwaamheid professioneel vuurwerk
- Artikel 4.10: opsporing conventionele Explosieven (OCE)
- Artikel 4.54a: asbestinventarisatiebedrijf
- Artikel 4.54d, lid 1: asbestverwijderingsbedrijf
- Artikel 4.54d, lid 5: deskundig toezichthouder asbestverwijdering (DTA)
- Artikel 4.54d, lid 7: deskundig asbestverwijderaar niveau 1 en 2 (DAV-1 en DAV-2)
- Artikel 6.14a, derde lid: duikerarts
- Artikel 6.16: duiker, duikploegleider, duikmedisch begeleider (idem voor brandweer)
Een certificaat wordt afgegeven voor een bepaalde duur en kan voorschriften bevatten. De beperkingen en voorschriften worden in het certificaat vermeld. Werkgever en werknemer moet blijvend voldoen aan de eisen die aan het certificaat verbonden zijn, bijvoorbeeld door scholing etc.
Wat mag?
De certificerende instellingen worden aangewezen door de overheid. Deze veelal commerciële bedrijven mogen na goedkeuring van de overheid certificaten verstrekken. Zij beoordelen of de aanvrager aan de gestelde eisen voldoet.
Een certificatieschema geeft aan hoe aan de eisen voor een product, persoon of systeem voldaan kan worden. Dit certificatieschema wordt opgesteld door een Centrale College van Deskundigen uit de branche/sector. De colleges zijn een aantal gevallen ondergebracht in beheersstichtingen. Een college adviseert de overheid over het certificatieschema. De overheid legt uiteindelijk de eisen vast. De werkgever mag werknemers een opleiding aanbieden om certificaten te halen.
Wat helpt?
Op het Arboportaal is actuele informatie te lezen over certificatie én aangewezen certificerende instellingen.