Thuiswerkers, zorg er goed voor!
0De komende tijd zullen we nog met velen gedurende langere tijd thuiswerken. Er komt steeds meer informatie uit onderzoek naar “thuiswerken tijdens Corona” naar voren, o.a. door TNO. “Thuiswerken is topsport” is een gemene deler. Niet alleen moet er aandacht zijn voor de instelling van je werkplek, maar ook voor het langdurige zitten, werk-privé balans, psychosociale arbeidsbelasting en leidinggeven op afstand.
Wat zijn de regels voor thuiswerken?
Waar haal je als arbo-deskundige betrouwbare en actuele informatie vandaan over thuiswerken?
In deze periode is het voor veel organisaties een overgangsperiode te noemen, van incidenteel naar structureel thuiswerken. De oproep om weer zoveel mogelijk thuis te werken is nog vers.
Was thuiswerken voorheen nog incidenteel bij veel organisaties, door het Corona-virus in maart werd het tijdelijk al wat structureler van aard. Inmiddels zijn veel medewerkers ondertussen al ruim een half jaar in meer of mindere mate dagelijks/wekelijk aan het thuiswerken. En is het dus niet meer incidenteel te noemen. Dit betekent dat er een aantal zaken echt meer formeel geregeld moeten worden.
We zetten een aantal zaken op een rijtje waarmee het beleid voor thuiswerken vorm kan krijgen en tot slot een aantal praktische websites voor meer informatie.
Thuiswerkbeleid
Allereerst een aantal uitgangspunten (om vast te leggen) als het thuiswerken dus een structureel onderdeel wordt binnen de organisatie. Vergeet hierbij niet af te stemmen met de OR, ze hebben instemmingsrecht op (veranderingen) het arbobeleid.
- Is de RI&E nog compleet?
Is thuiswerken (de risico’s ervan) opgenomen in de RI&E? zijn die risico’s en te nemen maatregelen opgenomen in het plan van aanpak?
Vervolgens is het goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten en uit te werken.
- Inventarisatie: wie kan/mag/moet er thuiswerken?
Thuiswerken is niet voor alle functies en/of alle medewerkers (thuissituaties) geschikt. Breng dit in kaart en maak er afspraken over.
- Wetgeving
Onder andere de Arbowet, het Burgerlijkwetboek en Wet op de Ondernemingsraden zijn van toepassing. Waar moet de werkgever voor zorgen, welke voorzieningen moet de werkgever treffen, wat moet de medewerker doen? Is de voorlichting en instructie geregeld?
- Bereikbaar zijn
Wat zijn de afspraken over de werktijden, de bereikbaarheid en de output?
- Digitale veiligheid
Is dit goed geregeld, ook bij het thuiswerken?
- Leidinggeven
Leidinggeven op afstand is toch anders, vraagt andere vaardigheden, beschikken de leidinggevenden daarover, is er extra ondersteuning nodig? Thuiswerken in Coronatijd is best belastend, zeker gedurende langere tijd. Daarom is aandacht voor de medewerkers die veel thuis zijn essentieel. Lees meer hierover in de blog op de website preventiemedewerker.net
Relevante websites op een rij
- Thuiswerken wat zegt de wet?
- Tips voor het thuiswerken (fit en gezond)
- Hoe richt je je thuiswerkplek ergonomisch in?
- Tips voor leidinggeven op afstand
- Overzicht van tips en tools over gezond thuiswerken en fit blijven in Corona-tijd
- Artikel van arbo-online over duurzaam thuiswerken
- Maak je RI&E compleet met een Corona Bijlage
Uiteraard denken we graag mee over een thuiswerkbeleid, de inhoud, de do’s en don’ts e.d.. Mail ons gerust voor vragen of meer www.preventiemedewerker.net