Vinger aan de pols bij medewerkers: psychosociale arbeidsbelasting in crisistijd
0Als je aan een groep managers vraagt of ze denken dat medewerkers thuis net zo productief zijn als op kantoor, dan zullen sommigen daar twijfels bij hebben. Ze hebben er immers geen grip op. En dat is lastig (aan)sturen voor sommigen. Toch blijkt het tegendeel waar. Uit recente TNO metingen blijkt dit en de onderzoekers van het Behavioural Science Institute van Radboud Universiteit (Sabine Geurts en Debby Beckers) geven dit aan. Ze doen onderzoek naar thuiswerken in corona-tijden. Sinds maart wordt massaal thuisgewerkt. Werkgevers merken nu veelal dat het in de praktijk wèl goed gaat.
Terugschakel-momenten
In beide onderzoeken komen valkuilen naar voren, het thuiswerken gaat misschien zelfs wel iets té goed. De werk-privé balans komt sneller in gevaar en medewerkers werken te lang door met het risico dat medewerkers juist té veel gaan werken. Het verschil tussen je werkplek en je privéplek is veel kleiner, geworden aldus de onderzoekers van de Radboud Universiteit. Op je werkplek heb je vaker natuurlijke “terugschakel-momenten”, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat. Thuis is dit minder aan de orde.
Tips uit de beide onderzoeken
- Voor leidinggevenden: stuur op resultaten, ga na of de opdrachten duidelijk zijn en check de haalbaarheid.
- Voor medewerkers en leidinggevenden: plan informele contactmomenten, plan echte pauzes en ga dan weg van je werkplek, wandelen, rustig lunchen, etc.