Aan de slag met Arbozorg? Doe het in 6 praktische stappen!
0Op Arboportaal.nl is een handige video, infographic en een factsheet te vinden waarmee een werkgever -in samenwerking met de OR- preventie en Arbozorg optimaal kan vormgeven.
Als werkgever kunt u een grote bijdrage leveren aan gezonde en gelukkige werknemers, die duurzaam inzetbaar zijn, door aandacht voor een goed preventiebeleid en Arbozorg.
Maar, hoe pak je dat aan?
Samengevat geeft Arboportaal de volgende 6 praktische stappen
Dit kan door in overleg met de Ondernemingsraad speerpunten te bespreken maar het kan ook door bv een arbowerkgroep te starten met hierin belangrijke sleutelfiguren op gebied van Arbo binnen de organisatie. Denk aan een vertegenwoordiging van de OR, een manager, de preventiemedewerker, een HR-adviseur etc. Maak duidelijke afspraken over de status van de werkgroep en ieders rol.
Stap 2: Breng Arbozorg en preventiebeleid in kaart
Bespreek met elkaar waar u met de organisatie naartoe wilt en inventariseer vervolgens wat er al aan arbozorg is. Hoe kan dan de arbozorg bijvoorbeeld het beste worden georganiseerd? Is er een actuele RI&E, verzuim- en ongevalscijfers, medewerkerstevredenheidsonderzoeken e.d. Is er al een preventiemedewerker. Past het contract met de arbodienstverlener en/of externe adviseurs bij de toekomstplannen? Verschillende Arbo(kern)deskundigen kunnen u hierbij ondersteuning bieden, zoals een A&O adviseur, arbeidshygiënist, bedrijfsarts of bv een hoger veiligheidskundige.
Stap 3: Eisen Arbocontract bepalen
Als de eisen die u aan Arbozorg stelt helder zijn, kunt u aan de slag met een programma van eisen voor het arbocontract. U bent wettelijk verplicht een arbodienstverlener in te schakelen, dit kan echter op veel verschillende manieren dus kies wat bij uw organisatie past. Deze arbodienstverlener is er onder andere voor het toetsen van en het adviseren over de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en voor het begeleiden van verzuim. Sinds 2017 gelden er daarnaast nieuwe wettelijke voorwaarden t.a.v. het Basiscontract
Stap 4: Kies de Arbodienstverlener(s)
U kunt ervoor kiezen om het bestaande contract te handhaven of aan te passen of een nieuwe arbodienstverlener (of meerdere) te kiezen. Dit doet u door de plannen en uw eisen te vertalen en op basis hiervan een selectie van mogelijke dienstverleners te maken. Vergeet hierbij niet te kijken naar brancheafspraken en collectieve mogelijkheden.
Stap 5: Informeer de medewerkers over Arbozorg
Na instemming van de Ondernemingsraad (OR) of Personeelsvertegenwoordiging (PVT) is het van belang de medewerkers te informeren over de plannen en de nieuwe afspraken. De werkgever draagt het beleid uit en geeft het goede voorbeeld, maar de medewerkers kunnen door de juiste informatie ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
Stap 6: Evalueer Arbozorg en preventiebeleid regelmatig
Controleer regelmatig hoe de arbozorg binnen de organisatie functioneert. Wat gaat goed en wat zou u kunnen verbeteren? Is de verbetering te meten (denk aan medewerkerstevredenheid onderzoek en/of de verzuimcijfers)? Betrek hierbij uiteraard de OR of PVT en bespreek de resultaten in de Arbowerkgroep.
Klik hier om op www.arboportaal.nl de volledige informatie te vinden.
Veel succes!