Handreiking preventiemedewerker
0MET IN ELK GEVAL 3 GOUDEN TIPS OVER HOE JE ALS PREVENTIEMEDEWERKER ONMISBAAR WORDT
“Preventiemedewerker? Hebben we die? Wie is dat dan bij ons? Oh, dat wist ik niet…. Wat doet hij/zij dan?”
Da’s een reactie die we tijdens de uitvoering van een RI&E nogal eens horen. Veel medewerkers weten niet wie de preventiemedewerker is. Als er al een is (want ongeveer de helft van bedrijven heeft er geen.)
Tijdens onze trainingen horen we van de kersverse preventiemedewerkers vaak soortgelijke reacties, met de vraag: “hoe zorg ik dat ik in beeld kom bij leidinggevenden en medewerkers?”
We horen echter ook de positieve reacties van preventiemedewerkers die wèl goed op de kaart staan. We hebben hun succesfactoren op een rijtje gezet: wat ze doen waardoor ze bekend én geliefd zijn in de organisatie.
DRIE GOUDEN TIPS VOOR PREVENTIEMEDEWERKERS
- Zorg dat je weet wat je te doen staat
Je hebt de wettelijk verplichte taken (klikken voor meer info) voor de preventiemedewerker. Daarnaast zijn er nog veel meer aanvullende (belangrijke!) taken. Bespreek met je werkgever en de medewerkers vertegenwoordiging waar je focus ligt. Gebruik hiervoor de uitkomsten van de RI&E: wat zijn de belangrijkste risico’s, heb je daar voldoende kennis over? Leg vast wat je taken worden (naast de wettelijk verplichte), wat je verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn. Betrek hierbij ook de ondernemingsraad, ze hebben instemmingsrecht. Je kunt bijvoorbeeld denken aan taken als het registreren en uitvoeren van ongevalsanalyses, vragen over beeldschermwerk en werkplekinrichting, zorgen voor registratie van gevaarlijke stoffen, etc.
- Zorg dat je in beeld komt, bent en blijft
In beeld komen is misschien niet zo moeilijk, maar het wel een uitdaging om steeds in beeld te blijven. Preventiemedewerkers die dit zijn, gebruiken de volgende (hulp)middelen:
Intranet: Je kunt een aparte preventie pagina maken met informatie en contactgegevens of een plek waar je berichten kunt posten over je werkzaamheden en resultaten.
Nieuwsbrief: is er een nieuwsbrief, zorg dan dat je daarin regelmatig een berichtje plaatst.
Introductiedag: een presentatie op de introductiedag en sommige preventiemedewerkers maken zelfs met elke medewerker een afspraak na een paar weken om de werkplek in te stellen en uit te leggen wat hun functie is.
Korte filmpjes: met informatie over veilig en gezond werken, denk aan vlogs.
Whatsapp: sommige preventiemedewerkers zijn laagdrempelig via whatsapp voor vragen of ze sturen zelf regelmatig tips naar groepen medewerkers.
Ze gebruiken deze middelen om medewerkers (en leidinggevenden!) te informeren, maar ook zorgen ze er zo voor dat ze toegankelijk zijn.
- Zorg dat je samenwerkt
In de Arbowet is samenwerking een sleutelwoord. Dit geldt ook voor de preventiemedewerker. Een succesfactor is dan ook samenwerking in de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een werkgroep Arbo (of geef het vooral een andere pakkende naam) die periodiek bij elkaar komt met een aantal sleutelfiguren zoals een HR-collega, facilitair, ICT en een voorzitter vanuit het management voor draagvlak en budgettering. Bespreek dan structureel de voortgang van het plan van aanpak en actualiteit van de RI&E. Maar ook de verzuimcijfers en bijvoorbeeld psychosociale arbeidsbelasting (PSA), werkplekinrichting, klimaat e.d.. Zorg dat je er niet alleen voor staat. En vergeet niet dat je rol die van adviseur is. Je geeft gevraagd (en ongevraagd) advies en het is aan de organisatie om er mee aan de slag te gaan.
HANDREIKING ARBOMAATREGELEN PREVENTIEMEDEWERKER
Dit zijn in een notedop onze adviezen op basis van onze ervaringen met preventiemedewerkers succesvol op de kaart zetten.
Er is door de SER en StvdA (De Sociaal-Economische Raad en de Stichting van de Arbeid) een handreiking ontwikkeld (>>> PDF) voor preventiemedewerkers, deze kan je helpen je rol zo goed mogelijk uit te voeren. De handreiking arbomaatregelen preventiemedewerker is ontwikkeld om bedrijven daarbij te kunnen ondersteunen. Deze handreiking biedt praktische informatie en adviezen voor werkgevers, werknemers maar vooral voor preventiemedewerkers zelf. Hiermee kunnen zij hun belangrijke rol bij het gezonder en veiliger maken van de werkplekken in Nederland nog krachtiger oppakken.
PRISMA Arbozorg is initiatiefnemer van preventiemedewerker.net, hierop is een schat aan informatie te vinden voor preventiemedewerkers, zoals het Arbo ABC, actuele nieuwsberichting, E-tools etc. O.a. ook praktische (beknopte) filmpjes over de rol