Inspectie SZW publiceert vijf nieuwe basis-inspectiemodules
0De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) heeft in februari vijf (ver)nieuw(d)e basis-inspectiemodules (BIM) gepubliceerd. Deze modules zijn per 20 januari 2015 goedgekeurd. Ze zijn geschreven voor intern gebruik en vormen een goed beeld van hoe wordt geïnspecteerd op deze thema’s: biologische agentia (bacteriën, schimmels, gisten, virussen en parasieten in laboratoria én in werksituaties waar het werken ermee geen doel maar wel kans op blootstelling is), gasexplosiegevaar, stofexplosiegevaar en werken in verontreinigde grond. De BIM zijn opgesteld aan de hand van de stand van de techniek. Inspecteurs kunnen op grond van de aangetroffen situatie in een bedrijf afwijken van de beschreven werkwijze.
Blootstelling aan biologische agentia | 2015 | Download: PDF document | 64 kB
Deze basis-inspectiemodule is toepasbaar op situaties waarin werken met biologische agentia niet het doel is maar waarbij gezien de aard van de werkzaamheden en/of het materiaal waarmee gewerkt wordt, wel een gerede kans bestaat op het optreden van blootstelling. Deze werksituaties kunnen zeer divers zijn en in allerlei sectoren voorkomen. De meest voorkomende biologische agentia zijn micro-organismen. Dit zijn bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten. Blootstelling aan micro-organismen kan leiden tot een infectieziekte, allergie of vergiftiging.
Gasexplosiegevaar | 2015 | Download: PDF document | 114 kB
Deze basisinspectiemodule is toepasbaar bij alle bedrijven om te bepalen of er sprake is van gasexplosiegevaar en of er adequate maatregelen genomen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven waar gewerkt wordt met brandbare gassen en vloeistoffen of waar deze kunnen vrijkomen. Een gasexplosie ontstaat als een explosief mengsel van brandbaar gas of damp met lucht (of een andere zuurstofbron) ontstoken wordt. Hierbij ontstaat een drukgolf die zeer grote schade kan aanrichten. Mensen kunnen hierdoor direct overlijden of gewond raken of indirect doordat ze geraakt worden door brokstukken. Ook gaat een explosie vaak gepaard met brand. Aanpak van het explosiegevaar richt zich op het wegnemen van één of meer componenten van de branddriehoek: zuurstof, brandstof of ontstekingsbron. Wanneer reeds een explosie heeft plaatsgevonden (bij ongevalsonderzoek).
Stofexplosiegevaar | 2015 | Download: PDF document | 114 kB
Bedrijven waar fijn brandbaar stof voorkomt, wordt bewerkt, getransporteerd of aanwezig is in stoflagen. Stofexplosies kunnen ontstaan als brandbare vaste stoffen in kleine deeltjes gemengd worden met lucht. Daarbij moet vooral gedacht worden aan organische stoffen (voedingsmiddelen, hout maar ook plastics) of metalen (in poedervorm). Als regel kan worden gezegd dat brandbare vaste stoffen mogelijk explosiegevaar met zich meebrengen wanneer de deeltjesgrootte kleiner is dan een halve millimeter.
Werken in verontreinigde grond | 2015 | Download: PDF document | 99 kB
Deze basisinspectiemodule bevat een instructie voor de aanpak van een inspectie op werkzaamheden in of met verontreinigde grond of verontreinigd grondwater.
Werken met biologische agentia in laboratoria | 2015 | Download: PDF document | 71 kB
Deze basis-inspectiemodule is toepasbaar op werknemers van laboratoria waarin het werken met biologische agentia het doel is. Meestal gaat het hierbij om werken met micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten), maar het kan ook gaan om cellijnen. Blootstelling aan biologische agentia kan leiden tot een infectieziekte, allergie of vergiftiging.
Via “ARBOWET” in het hoofdmenu bij “BASIS INSPECTIE MODULES” vindt u een overzicht van ALLE Basis Inspectie Modules in een logische volgorde. Direct naar het overzicht? Klik dan op deze link >>>