Werkdruk Wegwijzer
0In de categorie “Praktische informatie” over de aanpak van werkdruk brengen we graag de Werkdruk Wegwijzer van TNO onder de aandacht. TNO heeft deze aanpak een tijdje geleden samen met sociale partners ontwikkeld. Aan de hand van de vijf stappen in de wegwijzer doorloop je een proces waarmee je uiteindelijk tot een passende aanpak van werkdruk komt.
Je kunt de pdf downloaden via de website. Deze vijf stappen zijn de kern van de Wegwijzer:
Stap 1: Is er sprake van werkdruk?
Stap 2: Weet je waar de werkdruk door komt?
Stap 3: Wat kun je aan werkdruk doen?
Stap 4: Aan de slag!
Stap 5: Heeft je aanpak succes?
En iedere stap van je aanpak van de werkdruk is weer opgedeeld in vijf activiteiten met handige tips:
1. Wat en waarom: wat kun je doen en waarom is dat belangrijk?
2. Hoe: hoe kun je dat doen?
3. Met wie: wie kun je bij je aanpak betrekken?
4. Check: ben je nog dingen vergeten?
5. Verandering: hoe breng je een verandering op gang?
De pdf heeft veel links waarnaar je kunt doorklikken naar b.v. oplossingen. Je kunt de zaken die niet van toepassing zijn voor jouw organisatie gewoon overslaan. Bij de start van de Werkdruk Wegwijzer geef je aan of je bijvoorbeeld werkgever, HR-adviseur, OR of medewerker bent zodat je de informatie krijgt die voor jou relevant is.
Het werkdrukmodel van TNO komt in de Werkdruk Wegwijzer uitgebreid aan bod. Aan de hand van het werkdrukmodel wordt bijvoorbeeld duidelijk dat stress door (te hoge) werkdruk wordt beïnvloed voor taakeisen en regelmogelijkheden, maar ook door individuele factoren en de aanwezigheid van buffers (energiebronnen). In de Arbocatalogus van het Primair Onderwijs wordt dit model ook uitgebreid en stap voor stap doorgenomen en worden oplossingen aangedragen.