Wat doet een preventiemedewerker eigenlijk?
0Veel bedrijven hebben een preventiemedewerker of een medewerker met preventietaken aangewezen, mede afhankelijk van hoe groot de organisatie en het soort risico’s binnen de organisatie.
Niet zelden wordt er aan een medewerkers gevraagd of hij of zij “Arbo er even bij wil doen”. Als je die vraag krijgt en je pakt het op, waar zeg je dan eigenlijk ja tegen?
In de Arbowet staan drie wettelijke taken:
De preventiemedewerker heeft drie wettelijke taken:
- Het ondersteunen van de werkgever om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- De preventiemedewerker moet adviseren aan en samen werken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners. In het basiscontract is vastgelegd dat de bedrijfsarts tijd moet reserveren voor overleg met de preventiemedewerker.
- Het (mede) uitvoeren van arbo-maatregelen.
Daarnaast zijn er vaak extra taken die de preventiemedewerkers uitvoeren, zoals voorlichting geven, BHV organisatie, overleg met de ondernemingsraad, ongevallen registreren e.d.
Het is in elk geval aan te raden om als (startende) preventiemedewerker te zorgen voor:
- Een duidelijke taak omschrijving (met taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en middelen)
- Een gedegen en praktische training en herhaling/bijscholing
- Deskundige hulp achter de hand: een preventiemedewerker werkt vaak solistisch en dan is het fijn als er advies gevraagd kan worden aan specialisten of als specifieke kennis ontbreekt dat dit bij bekende en erkende deskundigen ingehuurd kan worden. Denk hierbij aan een Arbeidshygiënist, Veiligheidskundige of Arbeids- en organisatiedeskundige
Meer informatie? Kijk ook eens hier of hier of hier
Een informatief artikel over dit onderwerp is te lezen op arbo-online
Training preventiemedewerker
Wil je een gedegen training zodat je je taak als preventiemedewerker optimaal kunt uitvoeren, klik dan hier!