Voor thuiswerk geldt de Arbowet niet… Niet?
0Dat is in elk geval wat veel werkgevers lijken te denken… wij merken dit tijdens onze bedrijfsbezoeken in het kader van de RI&E. Dan vragen wij of medewerkers (mogen/kunnen/moeten) thuiswerken.
Soms “moet” het en dan heeft de werkgever daar van tevoren goed over nagedacht, afgestemd met de ondernemingsraad, afspraken vastgelegd en voorzieningen geregeld, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van een goed instelbare bureaustoel, een toetsenbord, beeldscherm en muis. Maar vaker kan of mag het van de werkgever. En die denkt dan dat het verder prima is dat een medewerker thuis aan de keukentafel zit te werken of op de bank hangt met de laptop op schoot. Het is immers hun eigen keuze is de redenatie. Ze mogen het, het moet niet. Dit klopt echter niet helemaal.
Thuiswerken en arboregels
Hoe zit het dan wel?
Een werkgever heeft zorgplicht vanuit het Burgerlijk Wetboek en heeft zich aan regels te houden vanuit o.a. de Arbowet en het Arbobesluit. Klik op de beide linkjes als je de uitgebreide wetteksten en toelichting wilt lezen. Lees hieronder verder voor de uitleg.
Wat staat er in het Burgerlijk Wetboek
De strekking van artikel 7:658 BW is als volgt: De werkgever heeft de plicht te voorkomen dat medewerkers tijdens hun werk schade oplopen. De werkgever moet daarom zorgen dat werkruimtes en arbeidsmiddelen (machines, gereedschap, hulpmiddelen) veilig en goed onderhouden zijn. En instructies geven.
Wat staat er in de Arbowet?
In de Arbowet staan regels van een dergelijke strekking, o.a. door middel van een RI&E inventariseer je de risico’s en werk je planmatig aan een steeds veiligere en gezondere werkomgeving. Ook t.a.v. beeldschermwerk en thuiswerken (plaatsonafhankelijk werken).
En hoe vertaal je dat praktisch gezien dan naar thuiswerken?
Als een werknemer thuis mag werken en de werkplek voldoet aan de wettelijke eisen zal de werkgever daar niet meer voor hoeven te zorgen. Als er thuis geen geschikte werkplek aanwezig is, zijn er twee opties:
- als werkgever ga je niet akkoord met thuiswerken, of
- je zorgt dat de werkplek alsnog voldoet aan de wettelijke vereisten (uitgewerkt in Arboregeling Art 5.1)
De Arbowet is wat minder streng bij thuiswerkplekken dan bij werkplekken in de organisatie. Maar als werkgever blijf je wel verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Ter illustratie; je hoeft bijvoorbeeld geen brandblusser bij een medewerker thuis op te hangen maar voor een de beeldschermwerkplek thuis gelden dezelfde regels als op kantoor. Dit betekent dus dat er tenminste moet zijn:
- Een goede (instelbare) stoel
- Een goede tafel
- Een goede computeropstelling (beeldscherm, toetsenbord, muis)
Als een medewerker langere tijd (hou pakweg 2 uur aan) met een laptop werkt dan moet er voorzien worden in een los toetsenbord, muis en laptopstandaard. Dit geldt zowel thuis als op kantoor.
Wat nog van belang is…
Als een medewerker incidenteel een uurtje thuiswerkt dan geldt bovenstaand uiteraard in veel mindere mate.
In de Arbowet wordt gesproken over plaatsonafhankelijk werken, dan gaat het over bv onderweg werken, bv met je laptop in een wegrestaurant of internetcafé. Dan gelden bovenstaande regels niet allemaal, maar de werkgever blijft wel verantwoordelijk en moet op de hoogte zijn van de omstandigheden waaronder de medewerkers werken.
Werk-privé balans
Thuis mogen werken levert voor veel medewerkers een positieve bijdrage in de werk-privé balans en werkstress en vergeet ook niet het vermijden van file leed…. De nodige voordelen dus. Het gaat dan ook veelal om maatwerk en om het maken van goede onderlinge afspraken.
Tips
Hoe maak je afspraken over thuiswerken (plaatsonafhankelijk werken) en een goede werkplek? Vier tips.
- Zorg voor een overeenkomst waarin een medewerker verklaart aan een goedgekeurde werkplek te werken, dus ook wanneer hij bijvoorbeeld in de trein of in een café wil werken. Leg hierin ook afspraken over werk- en rusttijden vast en een eventuele financiële vergoeding voor de inrichting van de werkplek.
- Voorlichten! Geef medewerkers voorlichting over wat een goede werkplek is. Informeer ze over gevaarlijke en ongezonde situaties. Laat ze aan het einde van de voorlichting een verklaring ondertekenen waarmee ze bevestigen dat ze de juiste voorlichting gekregen hebben.
- Als hulpmiddelen zijn er checklists om werknemers hun eigen thuiswerkplek te laten controleren Klik hier voor een voorbeeld.
- Maak arbeidsomstandigheden een terugkerend punt in gesprekken (functioneringsgesprekken e.d.). Een medewerker heeft zelf ook de verantwoordelijkheid en verplichting om te zorgen voor haar eigen veiligheid en gezondheid en die van anderen op zijn werkplek.