Tips tegen de moeheid in je organisatie door corona
0Het is afzien…
Minder werkplezier, weinig energie, somberheid, lusteloosheid, sneller emotioneel zijn en slaapproblemen. Zomaar een quote uit een van de vele artikelen en berichten in de media over hoe (een deel van) werkend Nederland zich momenteel voelt.
Het is ook niet niks, we zijn al bijna een jaar onder de pannen met het thuiswerken en proberen met elkaar de moed erin te houden. Het is niet gek dat hier en daar de rek eruit raakt. Gelukkig heb ik eens gelezen dat Veerkracht (wat we nu juist nodig hebben) vergelijkbaar is met een spier die je kunt trainen.
Die vermoeidheid is dus logisch (spieren worden soms ook moe) en ook niet erg. Wat belangrijk is, is dat we goed op elkaar blijven letten, zorgen dat we naast alle inspanning ook ontspannen. En dat we goed contact met elkaar houden, zowel formeel als informeel. Wat “goed contact” is, is deels maatwerk.
Hoe hou je contact
Je kunt op verschillende manieren met elkaar in contact blijven en elkaar informeren. Wat veel naar voren komt is dat medewerkers door het gebrek aan de informele contacten ook de korte lijnen missen. Die bij het koffieapparaat bijvoorbeeld. Alles wordt wat formeler door de digitale communicatie, hierdoor lijkt de nuance en relativering steeds meer te ontbreken. Waardoor er sneller op alle slakken zout wordt gelegd en minder makkelijk informeel feedback en onderling advies gegeven (bv even je hart luchten bij een collega waarna je weer door kunt). Dit is mede een oorzaak waardoor je je vermoeider voelt. De ontspanning door even je hart te luchten, te relativeren en te lachen is voor een groot deel uit je werk verdwenen. Terwijl dat juist het werken ook leuk en dus ontspannen maakt!
De volgende manieren worden veel gebruikt om contact te houden:
- Via een digitale nieuwsbrief (formelere stand van zaken over ontwikkelingen, afspraken en regels, maar bv ook luchtigere nieuws door medewerkers een persoonlijke plek te geven in de nieuwsbrief)
- 1 op 1 gesprekken via Teams of Zoom (met regelmaat vastgelegd waarbij besproken wordt hoe het gaat, wat de medewerker nodig heeft, hoe de werk-privé balans is e.d.)
- Werkoverleg via Teams (hou dat zo kort en zakelijk mogelijk en laat medewerkers die door willen/moeten praten over de inhoud apart afspreken in kleinere groepjes)
- Informele bijpraat belapfspraken inplannen met collega’s. Sommige collega’s gaan wandelen tijdens zo’n afspraak: twee vliegen in één klap: je kletst even bij en je hebt beweging.
- Zorg ook voor informele meetings, veelgehoord is een pubquiz, digitaal uit eten (en eten koken met ingrediënten en een menu uit een restaurant) of cocktails maken. Het is allemaal even wennen, maar uiteindelijk toch gezellig om elkaar op die manier informeel te ontmoeten.
Blijf in beweging
Deze tip geldt zowel voor fysieke beweging als “mentale” beweging.
Het is bij het vele thuiswerken en stilzitten van essentieel belang om te blijven bewegen. Daar is het afgelopen jaar al veel over gezegd en geschreven. Er zijn diverse oefeningen te vinden als je google op thuiswerken en oefeningen
Een van de mooiste tips vinden wij de app “Ommetje” van o.a. Erik Scherder
“Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij.”
De moeite waard om eens naar te kijken en aan te raden aan medewerkers.
Challenge binnen je organisatie/team
Je kunt binnen je organisatie of team elkaar ook uitdagen om voldoende te blijven bewegen, met wandelen, hardlopen, fietsen e.d., deel tips met elkaar. Ook over hoe je de dag indeelt, op welke manier je werk en privé combineert en hoe je zorgt voor voldoende ontspanning. Via de app Ommetje kan je elkaar ook uitdagen.
Blijf jezelf ontwikkelen. Veel medewerkers volgen de afgelopen tijd geen opleiding of training meer, vanwege Corona. Ondertussen hebben veel opleiders hun programma’s zo gemaakt dat ze (deels) online te volgen zijn. Bespreek dit met je leidinggevende tijdens je periodieke overleggen ;-). Juist nu jezelf ontwikkelen kan handig zijn omdat er wat meer tijd is door eventuele weggevallen taken door Corona.
Meer lezen?
Tot slot een aantal lezenswaardige artikelen met meer tips:
- Thuiswerkers
- Een whitepaper over de werkplek corona proof maken
- Info over thuiswerken