Inspectie SZW jaarplan 2020
0De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) heeft op 18 november haar inspectie jaarplan bekend gemaakt voor 2020. Het jaarplan beschrijft hoe de Inspectie resultaten wil boeken en effecten wil realiseren voor een eerlijke, veilige en gezonde arbeidsmarkt en aan bestaanszekerheid.
Als we kijken naar de speerpunten op het gebied veilig en gezond werken, dan ligt in 2020 de focus op de RI&E, gevaarlijke stoffen, asbest, arbeidsdiscriminatie en Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA).
Versterkte inzet op de RI&E, Plan van Aanpak en basiscontract
De verbetering ten aanzien van de RI&E, zoals deze naar voren komt uit Arbo in Bedrijf (2018), moet zich, volgens I-SZW verder doorzetten: “Het aantal bedrijven met een RI&E moet worden verhoogd, evenals de kwaliteit van de RI&E. De RI&E is immers een essentieel instrument in bedrijven om structuur te geven aan het arbobeleid en mag geen papieren tijger zijn“. In alle inspectieprogramma’s wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van de RI&E, plan van aanpak en het basiscontract.
>>> Meer weten over hoe de inspectie op deze thema’s inspecteert? Check dan de Basis Inspectie Module van i-SZW: RI&E, basiscontract en deskundige bijstand (Arbozorg) >>> (bij de —R—)
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
Volgens de Inspectie SZW heeft circa 1 op de 6 werknemers op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. En zij wil dat werkgevers aantoonbaar hun verantwoordelijkheid nemen om werknemers te beschermen tegen de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en verantwoordelijkheid nemen voor goede procesveiligheid. Dat had al aandacht via het programma “Bedrijven met gevaarlijke stoffen” maar dit programma uit 2019 wordt in 2020 verder uitgebreid en omgevormd tot een deskundig ‘dedicated’ team voor de aanpak van gevaarlijke stoffen.
Asbest in saneringsketen maar ook bij installatie- en loodgietersbedrijven
Rond het thema asbest ligt de focus op zowel de asbestverwijderingsbranche en waar werknemers tijdens hun reguliere werkzaamheden in aanraking kunnen komen met asbest. Het programma streeft naar een hogere naleving van wet- en regelgeving binnen de ‘asbest branche’: gecertificeerde bedrijven (die asbest saneren) als aanpalende bedrijven. In 2020 wil het programma bereiken dat installatie- en loodgietersbedrijven de blootstelling aan asbest beter beheersen.
Arbeidsdiscriminatie en Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Het programma van 2020 richt zich ook op het verminderen van de blootstelling van werknemers aan ongewenste omgangsvormen, werkdruk en agressie en geweld (PSA). Het primaire doel is een verbeterde naleving door werkgevers van de Arbowet rond arbeidsdiscriminatie en PSA. Hiervoor wordt bij bedrijven gekeken in de RI&E, het plan van aanpak (PVA) én op welke wijze hierover voorlichting wordt gegeven door de werkgever.
Sectoren onder aandacht
In 2020 kent Inspectie SZW in totaal 17 (!) programma’s. Verdeeld in categorieën; programma’s meldingen en verzoeken, sectorprogramma’s, thematische programma’s en stelselprogramma’s.
De sectoren waar in 2020 op wordt gefocust zijn:
- Bouw en infrastructuur (fysieke (over)belasting, blootstelling aan lawaai en blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, verplichtingen om gezond en veilig werken in gehele keten)
- Agrarisch en groen (arbeids- en/of rusttijden, onveilige werkomgeving, machines, fysieke overbelasting en de blootstelling gevaarlijke stoffen zoals dierlijk stof en gewasbeschermingsmiddelen)
- Horeca en detailhandel (piekarbeid, personeelstekort, arbeidsuitbuiting, onderbetaling en illegale tewerkstelling)
- Industriële arbeid (gevaarlijke stoffen, psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting, veiligheidscultuur: in m.n. afvalverwerkende industrie en de voedingsmiddelenindustrie)
- Schoonmaak (onderbetaling, illegale tewerkstelling, fiscale en sociale zekerheidsfraude, schijnconstructies, fictieve dienstverbanden en overschrijding van arbeidstijden)
- Zorg (werkdruk, fysieke belasting, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, onderbetaling, te lange werktijden, illegale arbeid, RI&E’s bij Verpleeg- en Verzorgingsinstellingen, het dragen en stimuleren veiligheid cultuur door RvB en verantwoordelijkheidsgevoel van opdrachtgeverschap van gemeenten m.b.t. (thuis)zorg)
- Transport & logistiek (fysieke overbelasting, veiligheid bij het laden en lossen én irriterende stoffen en dieselmotorenemissie)
- Uitzendbureaus (onderbetaling, arbeidstijden, illegale tewerkstelling, niet-naleving van socialezekerheidswetten, arbeidsuitbuiting, arbeidsongevallen en zware (fysieke) omstandigheden)
>>> Wil je weten hoe de Inspectie SZW bepaalde thema’s inspecteert?
Kijk op onze ” B I M “-pagina >>> waar we alle basis inspectie modules hebben verzameld: handig per thema én op alfabet.
>>> Wil je ALLES lezen over het Inspectie SZW jaarplan 2020?
Ga naar deze website van Inspectie SZW >>>
Of klik hier en download het hele plan als PDF >>>